No deal lijkt onafwendbaar

10/12/2020
 
Ook het diner tussen de Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, gisteravond, heeft geen doorbraak opgeleverd in de post-Brexit onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen de EU en het VK. Zondag is de nieuwe deadline. De Britten zien het somber in.
 
Volgens Von der Leyen hadden de twee een open discussie over de bekende obstakels die een handelsakkoord al maanden in de weg staan. Visserij, gelijke concurrentie. Dichter tot een oplossing zijn ze echter niet gekomen. Zondag nemen de EU en het VK een definitief besluit of verder praten nog zin heeft. Tot die tijd onderhandelen Michel Barnier namens de EU en David Frost namens het VK verder met hun teams.
 
De BBC meldt dat men aan Britse kant niet al te optimistisch is. 'Beter geen akkoord dan een slecht akkoord', zo zou men in regeringskringen denken. De Britse oppositie verwijt Johnson een totale mislukking en het Britse bedrijfsleven voorziet grote schade voor de Britse economie. Ook de EU zou op het standpunt staan dat er niet tegen elke prijs een akkoord moet komen en heeft volgens de BBC plannen klaar om al het transport zonder veel problemen te kunnen laten doorgaan in het geval van een no deal.
 
De kans op een no deal is dus weer vergroot. Of de EU en het VK het er werkelijk op laten aankomen, moet dit weekend blijken. Geen van de partijen zit te wachten op nog meer moeilijkheden naast die van de coronapandemie, maar onderhandelen houdt een keer op. 31 December, de datum dat de Britten de EU voorgoed verlaten, nadert met rasse schreden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft