Noord-Macedonië en Bulgarije bekvechten over goed en fout in WO II

14/03/2023
 
Afgelopen weekend herdacht Noord-Macedonië de deportatie van meer dan 7.000 Joden uit het land naar het Poolse vernietigingskamp Treblinka, nu 80 jaar geleden. Tijdens een toespraak zei de Noord-Macedonische president Stevo Pendarovski dat Bulgarije excuses moet maken voor die gebeurtenis om beide landen echt met elkaar te laten verzoenen. Die uitspraak is bij de Bulgaren in het verkeerde keelgat geschoten. 
 
Feit is dat het huidige Noord-Macedonië tijdens WO II door Bulgarije was bezet als onderdeel van de Bulgaarse steun aan Hitler Duitsland. De Bulgaren wijzen er echter op dat Bulgaarse politici en geestelijken erin slaagden het leven van zo'n 50.000 Joden te redden. Zowel de Bulgaarse president Rumen Radev als vicepresident Iliana Iotova beklemtoonden dit op zaterdag. Maar dat waren Bulgaarse Joden en niet de Joden in de gebieden die Bulgarije bezette. Naast Noord-Macedonië ook Thracië in het noorden van Griekenland. Het standpunt van de Bulgaarse regering luidt dat Bulgarije Noord-Macedonië niet bezette, maar alleen 'administratief bestuurde'. Noord-Macedonië was onderdeel van het voormalige Joegoslavië en daar zat een regering die de asmogendheden (Duitsland en Italië) actief steunde in de deportatie van Joden, aldus de Bulgaren.
 
Efraim Zuroff, hoofd van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem, is het echter met de Noord-Macedonische president eens. Volgens Zuroff 'probeert Bulgarije te ontkennen dat zij enige rol hadden in de deportatie, terwijl zij verantwoordelijkheid hebben voor de dood van de betrokkenen'. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/03/2023 - ...