Rusland claimt Noordpool economisch en militair
09/04/2021
Door de klimaatverandering smelt het ijs van de Noordpool steeds sneller. Waar de Noordelijke Zeeroute boven de poolcirkel vroeger gedurende de zomer slechts twee maanden bevaarbaar was, zal dat nu veel langer zijn. Het ijs wordt ook steeds dunner, zodat containerschepen er makkelijker doorheen kunnen varen. Nog wel steeds met hulp van ijsbrekers en dat is dan ook meteen het zwakke punt van de Noordelijke Zeeroute. Ook al is deze 15 dagen korter dan de gebruikelijke vaarroute tussen Azië en Europa via het Suezkanaal, rederijen staan nog niet te springen om voluit in te zetten op de Noordelijke Zeeroute. Dit blijkt ook uit cijfers over 2020. Toen vonden slechts 64 transporten via de Noordelijke Zeeroute plaats. Ter vergelijking: door het Suezkanaal voeren in datzelfde jaar 18.829 schepen.
Een tweede economische opportuniteit waar Rusland vol op inzet, is de winning van olie en gas in het Noordpoolgebied. Van de internationale grondstofvoorraden ligt waarschijnlijk zo'n 13% gas en 30% olie in de regio, waarvan dan weer de helft binnen het Russische grondgebied. Rusland zet momenteel vooral in op het ontginnen en distribueren van vloeibaar gas, lng, voor de Aziatische markt.
En dan is er nog de militaire aanwezigheid. De Russen houden er geregeld militaire oefeningen, wat tot zenuwachtigheid leidt bij de Amerikanen, Canadezen, Denen en Noren. Deze landen vormen samen met Rusland de Arctic Five. Zij beheren gezamenlijk de Noordpool. Rusland claimt steeds meer gebied in de Noordpool waarop het militaire installaties vestigt die een bedreiging vormen voor de VS en Canada.
Copyright tekst: Johan Peters, 09/04/2021 - ....