Rusland zet in op 'duurzame scheepvaartroute' via Noordpool met geld uit Dubai

26/07/2021
 
Al jaren aast de internationale scheepvaart op een kortere route tussen Europa en Azië via de Noordpool. Met de opwarming van de aarde is het gedurende een steeds langere periode in de zomer al mogelijk hiervan gebruik te maken. Rusland en terminaloperator DP World uit Dubai gaan nu samenwerken om een permanente 'duurzame scheepvaartroute' via de Noordpool te ontwikkelen. Dat melden de gespecialiseerde transportmedia Flows in Vlaanderen en het Nederlandse Nieuwsblad Transport.
 
Die duurzame scheepvaartroute komt te liggen langs de Noordelijke Transit Corridor en is een gezamenlijk project van het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom en DP World. De laatste stort in eerste instantie twee miljard dollar voor de ontwikkeling ervan in het Russian Direct Investment Fund. Wanneer de route volledig operationeel moet zijn, melden de twee bedrijven niet.
 
In 2020 werd via de Poolroute reeds 33 miljoen ton vracht vervoerd. President Poetin wil dit cijfer in 2024 omhoog hebben naar 80 miljoen ton. Veel milieuorganisaties zijn tegen de commerciële exploitatie van de Poolroute. Onder hun druk hebben verschillende rederijen en verladers (de bedrijven die hun vracht laten vervoeren van A naar B, in dit geval per schip, red.) al aangegeven geen gebruik te zullen maken van de Poolroute. DP World en Rosatom claimen echter dat hun route juist duurzaam gaat zijn. De reis via de Noordpool duurt immers 19 dagen korter dan die via het Suezkanaal en betekent dus minder uitstoot, zo redeneren zij.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/07/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft