Ook de Finnen willen mogelijk af van Nord Stream 2

08/09/2020
 
Nu in Duitsland steeds meer stemmen opgaan te stoppen met het Nord Stream 2 project in reactie op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny zijn ook in het Finse parlement stemmen te horen die pleiten met het project te kappen.
 
De Finse parlementariërs redeneren dat de Europese afhankelijkheid van Russisch gas een gevaarlijke zaak is, zeker bezien in het licht van de vergiftiging van Navalny en de situatie in Belarus. Het staken van Nord Stream 2 zou een duidelijke aanwijzing voor Poetin zijn dat hij niet overal mee weg kan komen. Een financieel obstakel is wel dat het Finse energiebedrijf Forum, voor 50% eigendom van de staat, een meerderheidsaandeel heeft in het Duitse Uniper, één van de vijf Europese energiebedrijven die participeren in de aanleg en exploitatie van de gaspijplijn.
 
Nord Stream 2 is een project van het Russische staatsbedrijf Gazprom. De pijplijn moet lopen vanuit Ust-Luga nabij Sint-Petersburg naar Greifswald in het noordwesten van Duitsland, via de Baltische Zee of Oostzee. De totale lengte van de pijplijn zal 1.200 kilometer bedragen. De werkzaamheden voor de benodigde infrastructuur in de Baltische Zee zijn reeds in 2018 begonnen.
 
Naast Uniper participeren ook Engie, Koninklijke Shell, OMW en Wintershall in het project. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/09/2020 - ....
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft