Column: VS en Canada zien ze vliegen

13/02/2023
 
Afbeelding invoegen
Kaartje geleend van de BBC
 
Eerst was er de Chinese ballon die dagen boven de VS zweefde.'Een weerballon', zeiden de Chinezen. 'Een spionageballon', zeiden de Amerikanen. Ze zijn het er nog steeds niet over eens. Afgelopen weekend zagen de Amerikanen en Canadezen drie dagen achtereen van alles boven hun hoofd vliegen dat er niet thuishoorde. Wat is er aan de hand en gebeurt het alleen daar?
 
Ik las de berichtgeving over de incidenten van afgelopen weekend op zowel de site van CNN als de BBC. Veel is nog onduidelijk. Het waren kleinere objecten dan de Chinese ballon en leken geen (spionage)apparatuur aan boord te hebben. Of ze ook met China van doen hebben, is eveneens onzeker. Wel vormden de neergeschoten objecten 'een gevaar voor de burgerluchtvaart' en werden ze dus neergehaald.
 
Wat is er aan de hand? Zien de Amerikanen en de Canadezen ze ineens meer vliegen? Ja! Na het incident met de Chinese ballon is de NORAD (North American Aerospace Defense Command), een militaire organisatie die waakt over het luchtruim van de Verenigde Staten en Canada, ineens een stuk waakzamer op wat er allemaal boven hun hoofd vliegt. Volgens de NORAD vormden de dit weekend neergeschoten objecten geen militaire dreiging.
 
De incidenten spreken wel tot mijn verbeelding en roepen vragen op. Waar kwamen die dit weekend gespotte vliegende objecten vandaan? Weer uit China? Of heeft Vladimir Poetin een nieuwe spionagemanier ontdekt (wat de Chinezen kunnen, kan ik ook)? Wat is het doel van die objecten? En wie weet: bestaan ufo's dan toch en mogen we ons binnenkort klaarmaken voor een buitenaardse invasie? 
 
Zeg het maar. Ondertussen lijkt het mij raadzaam dat we in Europa ook ons luchtruim beter in de gaten houden. De Chinezen of Russen zijn heus niet alleen in de VS en Canada geïnteresseerd. En buitenaardse wezens zijn vast ook nieuwsgierig naar wat elders op aarde te zien valt. Het zou mij niets verbazen als ook wij Europeanen ze binnenkort zien vliegen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/02/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft