Europa krijgt goedkope elektriciteit vanuit Oekra´ne

01/07/2022
 
Donderdag 30 juni is Oekraïne begonnen met het exporteren van elektriciteit naar de Europese buurlanden Roemenië, Moldavië, Slowakije, Hongarije en Polen. Een financiële opsteker voor deze landen, want de prijs voor een kWh uur elektriciteit ligt in Oekraïne een pak lager dan in Europa.
 
Om elektriciteit vanuit Oekraïne naar Roemenië, Slowakije en Hongarije te kunnen exporteren, moest de afgelopen jaren eerst het Oekraïense en Moldavische stroomnetwerk aangepast worden aan het Europese. Dat was afgelopen maart gereed. Met Polen heeft Oekraïne een aparte lijn. De lijn Moldavië-Roemenië en verder heeft een capaciteit van 100 MW. Dat moet 1,5 GW eind dit jaar worden. De lijn Oekraïne-Polen is momenteel goed voor 200 MW. Oekraïne kan nu ook elektriciteit vanuit de EU importeren, maar het is de verwachting dat de export hoger gaat liggen. 
 
Al was het maar vanwege de kostprijs. De spotprijs voor elektriciteit bedraagt in Oekraïne momenteel 78,50 euro/MWh. In Roemenië betaalt men al vier keer zoveel, 301,50 euro/MWh. De Oekraïense elektriciteitsbedrijven zitten met een overschot aan stroom die ze binnenlands niet kunnen afzetten door de verwoestingen van de oorlog. 
 
Origineel bericht staat op de site van Independent Commodity Intelligence Services. Foto is van Romania Insider dat het verhaal vrijwel identiek heeft overgenomen. Ik baseerde mij op de ICIS tekst. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/07/2022 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft