Oekraïense export loopt vast in Sulinakanaal in Roemenië

14/06/2022
 
Doordat de Oekraïense havens nog steeds geblokkeerd zijn door Rusland moeten Oekraïense exporteurs van agrarische producten op zoek naar alternatieven om het voedsel het land uit te krijgen. Vervoer over de Donau en het Sulinakanaal in Roemenië is dan een logisch alternatief. Echter, in het Sulinakanaal zijn nu forse opstoppingen ontstaan.
 
Momenteel liggen 90 schepen stil in het kanaal. Iedere dag wachten, kost de Oekraïense exporteurs gemiddeld 500.000 dollar volgens de in Oekraïne gevestigde European Business Association (EBA). Er zijn verschillende oorzaken voor de opstoppingen. Zo controleren de Roemeense autoriteiten slechts twee schepen tegelijk en mag er 's nachts niet worden gevaren. De EBA pleit ervoor het aantal controles op te voeren naar zes schepen tegelijkertijd en het verbod op varen in de nacht op te heffen. Een snelle oplossing is nodig, want ook Roemenië zelf is vanaf deze maand agrarische producten per schip gaan vervoeren. Dat maakt de noodzaak van voldoende ligplaatsen in het kanaal alleen maar groter.
 
Vervoer over water is bijkans de enige mogelijkheid voor Oekraïne om te exporteren. In theorie kan het transport ook via het spoor plaatsvinden. Probleem daarbij is echter dat het Oekraïense spoor niet aansluit op het Europese spoor. Het Oekraïense spoor is 9 cm breder. De inhoud van wagons uit Oekraïne met bestemming Europa moet dan worden overgeladen of de wagons moeten worden getakeld. In beide gevallen is dat een te dure en tijdrovende operatie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/06/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft