Herinneringen aan personen stapelen zich op in oktober

14/10/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Bij de een komen herinneringen bovendrijven wanneer hij/zij iets ruikt of wanneer die persoon terugkeert naar een bepaalde plek. Bij de meeste mensen komen herinneringen naar boven op speciale data. Ik behoor tot de tweede groep en de maand oktober is sinds dit jaar de maand met de meeste herinneringen.
 
Deze week zijn er twee dagen geweest waarop ik voluit terugkeek op bepaalde mensen en hun betekenis in mijn leven. Afgelopen woensdag was de verjaardag van mijn moeder. Had ze nog geleefd, was ze nu 82. Haar overlijden is nog vers. Komende week vijf maanden geleden. De rouwperiode heb ik in september afgesloten. Nu zijn het vooral herinneringen die mij te binnen zullen blijven schieten. Niet constant, maar rond haar verjaardag nam ik er toch weer de tijd voor. Het zal de komende jaren zeker plaats blijven vinden rond de 12e oktober. 
 
Dan is er als tweede Amanda, de eerste sekswerkster bij wie ik jarenlang trouw kwam, eerste helft jaren 90. Zij verjaarde op 14 oktober, vandaag dus. Ze is 14 jaar geleden veel te jong overleden. Toen had ik al 13 jaar geen contact meer met haar. En toch is zij nooit uit mijn herinnering verdwenen. Op een dag als vandaag gaan mijn gedachten weer naar haar. Naar de mooie momenten en de moeilijke momenten tussen ons. Ik was af en toe een pain in the ass voor haar. Ik geef het toe. Begin 20, geen idee wat ik met mijn leven aan moest. In feite zat ik toen in een zelfde soort vicieuze cirkel als eind 2022. Het verschil is dat ik nu 30 jaar ouder ben en een beetje wijzer. Daar heeft Amanda met de kennis van nu toe aan bijgedragen. Dat is haar betekenis voor mij geweest en daarom zal ik haar nooit vergeten. Ik sta altijd stil bij haar in mijn gedachten rondom haar verjaardag.
 
En als dit allemaal al niet genoeg is in een maand, stapte ik in het laatste weekend van oktober 2009 voor het eerst bij sekswerkster Bulgaarse date in het Antwerpse Schipperskwartier binnen. Het begin van drie stormachtige jaren tussen ons. Met fijne seks en hoge pieken en emotionele dalen. Voor mij dan. Zij bleef het koele ijskonijn wanneer ik mijn emoties weer eens de vrije loop liet. In de positieve betekenis. Ze bleef nuchter. Ook mijn bezoeken aan haar hebben talloze herinneringen opgeleverd die allemaal hun oorsprong vinden in dat laatste weekend van oktober 2009.
 
Ben ik te sentimenteel? Vast. Ik heb een hoog EQ. Daar moet je mee om kunnen gaan. Sinds ik mijn autobiografie eind 2021 in de definitieve versie ging opschrijven, en sinds de publicatie ervan in februari dit jaar, zijn al die herinneringen en emoties die eraan vaszitten voorgoed gekaderd. Ik kan er nu zelf nuchterder mee omgaan. Verdwijnen zullen ze echter nooit en oktober blijft de jaarlijkse hoogtij maand wat herinneringen betreft. 
 
Nieuwsgierig geworden naar wie die herinneringen en emoties hebben veroorzaakt en hoe? Mijn autobiografie valt nog steeds te verkrijgen. Vraag ernaar bij je favoriete boekhandel of bibliotheek. ISBN: 9789403650791. Of betel hem online:
Copyright tekst;: Johan Peters, 14/10/2022 - ...