Passagiersvliegtuigen in rap tempo omgebouwd tot cargovliegtuigen

14/12/2020
 
Door de wereldwijde coronapandemie zijn passagiersvliegtuigen flink in waarde gedaald. Luchtvaartmaatschappijen besluiten daarom nu hun oude toestellen, 15 jaar of ouder, om te laten bouwen tot cargovliegtuigen. Ze hopen daarbij op een blijvende groei van de e-commerce, meldt Reuters.
 
Voor 2021 is de verwachting dat de vraag naar het laten ombouwen van vliegtuigen met 36% zal toenemen tot 90 toestellen. In 2022 zou dat aantal verder stijgen tot 109 toestellen. Het gaat hierbij voor de goede orde niet om het slechts tijdelijk verwijderen van de passagiersstoelen zodat op die plek vracht kan worden gestald, maar om een complete make-over van het vliegtuig.
 
Passagiersvliegtuigen vervoeren in hun vrachtgedeelte normaal al commerciƫle vracht. Met de stijgende aantallen te vervoeren vracht van de wereldwijde e-commerce en het vervoer van vaccins en medisch materiaal ter bestrijding van de coronapandemie voldoet die laadruimte in passagiersvliegtuigen niet meer. Er moeten dus meer vrachtvliegtuigen bij komen.
 
Een vlieguig compleet ombouwen, is niet zo goedkoop. De kosten bedragen miljoenen dollars en het duurt drie tot vier maanden. Luchtvaartmaatschappijen schatten in dat het de komende jaren toch rendabel gaat zijn zulke investeringen te doen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft