De gevolgen van oorlog Rusland-Oekraïne voor de supply chain

25/02/2022
 
Naast al het menselijke en economische leed en de verharde politieke verhoudingen die de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nu al veroorzaakt, zullen er ook gevolgen gaan zijn voor de wereldwijde supply chain. Die nog lang niet optimaal werkt door de coronapandemie. 
 
We voelen allemaal al de directe gevolgen van de spanningen tussen Rusland en het Westen in onze portemonnee. Olie, gas en elektriciteit zijn tot recordprijzen gestegen. Niet alleen voor consumenten, ook voor producenten. Het lijdt geen twijfel dat die laatsten hun duurdere energiekosten gaan doorberekenen in hun producten. Daar zijn ze zelfs al mee bezig. Kijk maar op het kasticket van je supermarkt. Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij.
 
Steve Banker, Forbes journalist inzake logistiek en supply chain, somt in een artikel de verdere mogelijke gevolgen van de oorlog voor de supply chain op. Een groot aantal Amerikaanse en Europese bedrijven is namelijk in grote of minder grote mate afhankelijk van producten, materialen of grondstoffen afkomstig uit Rusland of Oekraïne. Zo bezit Rusland bijvoorbeeld 10% van de globale kopervoorraad en heeft het ook aanzienlijke hoeveelheden platina en nikkel. Rusland is daarnaast de grootste tarwe exporteur ter wereld, terwijl Oekraïne vooral veel maïs, gerst en rogge exporteert.
 
We kunnen dus met zekerheid stellen dat een langdurige, verwoestende oorlog - in combinatie met economische sancties en gesloten grenzen - de supply chain dit jaar nog verder onderbreekt en de prijzen bijgevolg verder de hoogte instuwt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/02/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft