Wetenschappers vragen om nieuw onderzoek naar oorsprong coronavirus

17/05/2021
 
Op 30 maart dit jaar presenteerde een onderzoeksteam van de WHO een rapport waarin de onderzoekers stelden dat het coronavirus waarschijnlijk van een dier via een andere 'gastheer' op de mens is overgegaan. Het team kwam tot die conclusie na twee weken onderzoek in China. Verschillende Britse en Amerikaanse wetenschappers zijn echter niet overtuigd en vragen om een nieuw onderzoek. Volgens hen is het lang niet uitgesloten dat het virus toch uit een Chinees laboratorium is ontsnapt.
 
Het onderzoeksteam van de WHO somde in het eindrapport vier mogelijke oorsprongen op voor het uitbreken van de coronapandemie. Volgens de onderzoekers was een mogelijk lek in een Chinees laboratorium in Wuhan waar virussen worden onderzocht 'zeer onwaarschijnlijk'. Onder andere Dr. David Relman, professor in microbiologie en immunologie aan de Universiteit van Stanford, is daar niet zo zeker van. Volgens Relman en zijn collega Ravindra Gupta van de Universiteit van Cambridge zijn de informatie en data die het Chinese lab aan de WHO onderzoekers hebben verstrekt niet volledig. Relman: 'Het was geen adequate, gedetailleerde presentatie van data die een niet direct betrokken wetenschapper zou toestaan tot een onafhankelijke conclusie te komen.'
 
In totaal 18 wetenschappers publiceerden afgelopen donderdag een brief met daarin het verzoek om een nieuw onderzoek in het blad Science. Hun belangrijkste argument is dat mocht het toch zo zijn dat het virus uit een laboratorium is ontsnapt 'we serieus moeten gaan nadenken over welke experimenten we uitvoeren en waarom'.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/05/2021 - ...