Viktor Orban provoceert buurlanden met landkaart van Hongaars koninkrijk uit 19e eeuw

08/05/2020
 
De Hongaarse premier Viktor Orban plaatste donderdag een provocatieve post op zijn Facebookpagina van het Hongaarse koninkrijk dat van 1867 tot aan het einde van WO 1 onderdeel was van Oostenrijk-Hongarije ofwel de Donaumonarchie. Hij wenste daarmee studenten succes met hun examens. De post leek vooral ook bedoeld als indirecte boodschap aan de buurlanden Kroatië en Roemenië die ten tijde van de Donaumonarchie onderdeel waren van het koninkrijk. De politieke leiders in Kroatië en Roemenië vatten de post vooralsnog niet al te serieus op.
 
De Kroatische president Zoran Milanovic gaf in reactie op zijn Facebookpagina Kroatische studenten de raad mee Kroatië niet groter te laten lijken dan het nu is. 'In onze archieven bevinden zich ontelbare historische landkaarten waarop Kroatië veel groter is dan vandaag de dag. Deel ze niet. Je kunt er niets mee en je irriteert alleen je buren eindeloos', schreef Milanovic. De Roemeense premier Ludovic Orban, geen familie, hield het hij een sarcastische opmerking door een Roemeens gezegde te gebruiken: 'De mus droomt van het deeg.' Daarmee hintte hij erop dat Orban met zijn kaart de regio Transsylvanië viseerde, waar veel etnische Hongaren wonen. Net nu zijn er in Roemenië weer spanningen over die Hongaarse minderheid. Lees meer daarover in dit artikel.
 
Bij het Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy in Boedapest denken ze niet dat Orban een sterke boodschap met zijn Facebookpost wilde verspreiden. Als er al een boodschap inzat, dan was die gericht aan de Roemeense regering en niet zozeer die van Kroatië, luidt het daar. Hoe dan ook, Viktor Orban heeft zijn buurlanden toch weer enigszins op stang gejaagd.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft