Viktor Orban: 'Als Angela Merkel nog kanselier was geweest, hadden we nu geen oorlog in Oekra´ne'

12/10/2022
 
Ze waren niet altijd de beste maatjes, de Hongaarse premier Viktor Orban en de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar tijdens een bezoek aan Duitsland, afgelopen zondag en maandag, liet Orban zich ontvallen dat hij de aanwezigheid van Merkel op het Europese toneel miste. Sterker nog: 'De Russische oorlog in Oekraïne zou er niet zijn geweest, als Merkel begin dit jaar nog in functie was geweest', aldus Orban.
 
Orban verklaarde zijn uitspraak door erop te wijzen dat Merkel de landen in Oost-Europa en de Russische president Poetin altijd goed kon doorgronden. Zelf was hij op 1 februari dit jaar jaar nog bij Poetin op bezoek en toen 'voorvoelde hij al dat er problemen gingen komen. Maar niemand in Europa geloofde mij'.
 
Orban sprak afgelopen zondag met Merkel en op maandag met de huidige bondskanselier Olaf Scholz. Over zijn gesprek met Merkel is verder niets bekend. Officieel heeft zij geen politieke functie meer. Ze brengt haar tijd naar verluidt door door veel naar luisterboeken te luisteren en af en toe oude bekenden te bezoeken. Zoals afgelopen zomer Barack Obama. De relatie tussen Orban en Scholz is stroef op politiek vlak. Volgens Orban hadden de twee 'goede discussies gehad, maar hebben ze nog een lange weg te gaan in hun onderlinge contact'.
 
Orban had nog een uitsmijter tijdens zijn bezoek aan Berlijn. Gevraagd door een journalist hoe de oorlog in Oekraïne te stoppen, antwoordde hij dat één man dat wel zou kunnen: Donald Trump.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/10/2022 - ...
 
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft