Viktor Orban vraagt mening Hongaren over zijn aanpak van coronacrisis (en andere zaken)

10/06/2020
 
De Hongaarse premier Viktor Orban vraagt voor de achtste keer de mening van de Hongaren over zijn beleid. Dit keer staat de aanpak van de coronacrisis centraal. De 'Nationale Consultatie' is niet zo zeer een opiniepeiling, maar een manier om de bevolking te beïnvloeden, zeggen critici. Dat blijkt onder andere uit de vraagstelling die dit keer naast corona ook over typische Orban onderwerpen gaat: zijn afkeer van de Hongaarse miljardair George Soros en Orbans moeizame relatie met de EU. 
 
De Hongaren hebben tot 15 augustus de tijd de 13 vragen te beantwoorden. De meeste vragen handelen dus over de aanpak van de regering van de coronacrisis. Gaan de Hongaren akkoord met de plicht tot het dragen van een mondmasker? Moeten supermarkten uren invoeren die exclusief bedoeld zijn voor oudere klanten? Moet er meer controle komen op verpleeghuizen? Vraag 10 gaat echter over George Soros die een voorstander is van Eurobonds. De vraag luidt of Hongaren 'het Sorosplan afwijzen dat Hongarije in de onvoorziene toekomst in de schulden zou doen geraken'. De laatste twee vragen gaan over migratie. De laatste vraag luidt of Hongarije zijn huidige antimigratiepolitiek moet voortzetten, ook als dat tot conflicten met Brussel leidt.
 
Het probleem met de nationale consultaties is dat de regering Orban nooit openlijk over de uitkomsten ervan communiceert. Ook lijkt de respons in de meeste gevallen tegen te vallen. Meestal komen er niet meer dan 700.000 formulieren terug, op 8 miljoen kiezers. Andrea Szabo van the Institute for Political Science ziet de nationale consultaties dan ook vooral als een beïnvloedingsinstrument. 'Het is een zeer bruikbaar instrument voor elke populistische regering. Ze geven de indruk dat de regerende elite in constante verbinding met de kiezers staat en dat ze om hun mening geven. In werkelijkheid zijn ze niet in die mening geïnteresseerd, maar in het beïnvloeden van de kiezer.'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft