NaweeŽn uitspraken Orban

02/08/2022
 
De uitspraken van Victor Orban over Europeanen die niet zouden moeten mengen met andere rassen, gedaan in het Roemeense Transsylvanië tijdens een bezoek aan de partij van de Hongaarse minderheid in Roemenië (UMDR), blijven de gemoederen in Europa bezighouden.
 
Afgelopen donderdag stelde Orban in een persconferentie met de Oostenrijkse kanselier dat zijn uitspraken niet racistisch georiënteerd waren, maar dat hij doelde op cultuurverschillen tussen Europeanen en mensen van buiten Europa. Die draai aan zijn woorden klonk zijn voormalige adviseur Zsuzsa Hegedus, die na zijn in haar ogen nazistische uitspraken aanvankelijk ontslag had genomen, als muziek in de oren. Na zijn verklaring in Wenen en een persoonlijke brief van Orban waarin hij schreef dat Hongarije 'een zero tolerance beleid voert tegen antisemitisme en racisme', is Hegedus 'gerustgesteld'. Dat houdt echter niet in dat ze haar baan terug wil. Haar kantoor is al leeg. Maar, 'als hij op de koffie komt, zal ik hem zeggen dat ik hem ook gratis advies geef'.
 
Ondertussen lopen in de Roemeense regering de spanningen op over de uitspraken van Orban in Transsylvanië. De UMDR, coalitiepartner, neemt volgens de socialisten en liberalen onvoldoende afstand van het gebeuren. Ook de president bekritiseert de UMDR daarover. De UMDR heeft nauwe banden met de partij van Orban, Fidesz. De aanwezigen tijdens de toespraak klapten dan ook enthousiast. Volgens Kelemen Hunor, de partijvoorzitter, moet daar verder niets achter worden gezocht. 'Orban sprak niet over Roemenië of de Roemeense regering. Er is dus geen reden waarom dit voor spanningen in de coalitie zou moeten zorgen.'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/08/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft