Viktor Orban weet zich gesteund door Donald Trump

04/01/2022
 
Hongaars premier Viktor Orban kreeg gisteren (maandag) de schriftelijke zegen van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Daarin betuigde de laatste zijn steun aan Orban voor de komende parlementsverkiezingen in Hongarije, dit voorjaar.
 
In de verklaring schrijft Trump dat Orban 'zijn volledige steun en aanbeveling geniet'. Nog volgens Trump heeft Orban 'geweldig werk verricht in het beschermen van Hongarije, het stoppen van illegale immigratie, het creëren van banen en handel. Orban zou de kans moeten krijgen dit voort te zetten na de verkiezingen.'
 
Orban en Trump kunnen het al langer goed met elkaar vinden. Ondanks het feit dat Orban regelmatig flirt met de Russische president Poetin. Voor Trump en de rechtervleugel binnen zijn partij geldt echter vooral dat Orban tegen immigratie is. Ben Rhodes, een voormalige assistent van president Obama, zegt dat de Republikeinse partij gecharmeerd is van het 'Hongaarse model' dat de emoties van de kiezers opzweept met aanvallen op immigranten. Ook Orbans anti LGBTQ beleid valt goed bij de Republikeinen. 
 
Of Orban de komende parlementsverkiezingen ook daadwerkelijk gaat winnen, is onzeker. De oppositie heeft zich dit keer verenigd en een sterke kandidaat naar voren geschoven in de persoon van Péter Márki-Zay, een conservatief katholiek. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/01/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft