Franse vervoersfederatie vraagt om cabotageverbod van zes maanden

20/04/2020
 
 
De Franse vervoersfederatie OTRE vraagt in een brief aan de Franse staatssecretaris van Transport, Jean-Baptiste Djebbari, om een cabotageverbod van een half jaar ter bescherming van de Franse transportondernemingen. Door het verbieden van transport in Frankrijk door buitenlandse ondernemingen wil OTRE de eigen werkgelegenheid en de gezondheid van alle werknemers beschermen.
 
In de brief schrijft OTRE dat momenteel hooguit 25% van de Franse transportondernemingen aan het werk is voor het vervoer van voedsel en medische hulpmiddelen. Deze transporten gebeuren volgens OTRE ongeorganiseerd waardoor trucks leeg van hun bestemming terugkeren met een dalende tendens in de vrachtprijzen tot gevolg. Franse transportondernemers geven aan dat ze sinds de instelling van de Franse lockdown naar schatting zo'n 48% aan omzet hebben verloren.
 
OTRE zegt zich zorgen te maken over de buitenlandse chauffeurs die in Frankrijk onder de Europese cabotageregels werken. Er bestaat volgens de vervoersfederatie geen enkele garantie dat buitenlandse ondernemingen zich even strikt houden aan de door de Franse overheid afgekondigde coronamaatregelen als de Franse transporteurs. Ook zijn de Fransen bang dat de sociale dumping doorgaat in tijden van corona.
 
OTRE wijst erop dat de huidige Europese regelgeving rondom cabotage het de EU-lidstaten toestaat hun eigen transporteurs te beschermen in het geval van een ernstige verstoring van de interne markt. Waarvan nu sprake is. OTRE garandeert ten slotte dat de Franse transporteurs zonder problemen in staat zullen zijn aan een toenemende vraag te voldoen, wanneer de lockdown maatregelen worden versoepeld. 
 
Deze tekst is een samenvatting van het bericht zoals dit op de site van OTRE is gepubliceerd
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/04/2020 - ...
 

Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft