Macron en Merkel voeren kasteeloverleg over toekomst Europese Unie

20/08/2020
 
De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel houden vandaag overleg over de toekomst van de Europese Unie. Doel is de Frans-Duitse as te verstevigen. Het overleg vindt op een bijzondere plek plaats: in het kasteel Fort de Brégançon op het eiland Bormes-les-Mimosas in de Middellandse Zee, het traditionele zomerverblijf van Franse presidenten.
 
Macron en Merkel hebben een volle agenda aan actuele onderwerpen: Libanon, Wit-Rusland, coronavirus, coup in Mali, spanningen tussen Griekenland en Turkije. Maar de twee leiders willen vooral ook vooruitkijken naar hoe de EU zal functioneren op de langere termijn, melden bronnen binnen de Duitse regering.
 
Daarbij gaat het om de relatie met China, de hervorming van de EU na het Britse vertrek (1 januari 2021) en hoe van Europa een defensieve macht te maken die recht doet aan de economische status. Nog volgens dezelfde Duitse bronnen zijn Merkel en Macron zich ervan bewust dat beide landen elkaar nodig hebben, ook al hebben de leiders in veel opzichten verschillende gedachten over de te volgen Europese koers. 
 
Vandaag kunnen de twee in relatieve rust de koppen bij elkaar steken. In 2021 zijn beiden vooral bezig met heel andere zaken. Merkel met haar nakende afscheid als bondskanselier en haar opvolging, Macron met de Franse presidentsverkiezingen van 2022.   
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/08/2020 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft