Oxfam klaagt inkomensongelijkheid aan bij start World Economic Forum in Davos

20/01/2020
 
 
De 2.153 miljardairs die de wereld telt, bezitten samen samen meer geld dan de 4,6 miljard mensen die 60% van de wereldbevolking uitmaken. Dat schrijft Oxfam in haar jaarlijkse rapport over inkomensongelijkheid dat traditiegetrouw verschijnt aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. 
 
De ongelijke inkomensverdeling treft vooral vrouwen en meisjes valt in het rapport te lezen. Zo hebben de 22 rijkste mannen ter wereld meer te besteden dan alle vrouwen op het Afrikaanse continent. Vrouwen en meisjes verrichten iedere dag opnieuw 12,5 miljard uur aan onbetaald werk. Indien de rijkste mensen op aarde slechts 0,5% meer belasting zouden betalen in de komende tien jaar, zouden wereldwijd 117 miljoen jobs kunnen worden gecreƫerd in de zorg voor ouderen en kinderen, onderwijs en gezondheidszorg.
 
Omdat in veel landen wereldwijd de bevolking de komende decennia vergrijst, zal het werk in de zorg (betaald en onbetaald) alleen maar toenemen en daarbij vooral op de schouders van vrouwen en meisjes blijven rusten, stelt Oxfam. Dit houdt de inkomensongelijkheid in stand, omdat ze geen tijd/energie meer hebben voor opleiding of betaald werk. Tegelijkertijd investeren regeringen te weinig in de algemene zorgvoorzieningen om de taken van vrouwen en meisjes te verlichten (bijvoorbeeld sanitair, water, gezondheidszorg voor de vrouwen en meisjes zelf). 
 
Het hele rapport Time to Care, en de aparte statistische onderbouwing, valt via de site van Oxfam te downloaden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/01/2020 - ...