Met Parkinson op trektocht boven de poolcirkel

11/04/2022
 
Het is vandaag Internationale Parkinsondag. In Nederland zijn er ongeveer 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, in BelgiĆ« zo'n 40.000. De Vlaamse Ilse Verheyen gaat ondanks haar ziekte eind mei iets heel bijzonders ondernemen: een zesdaagse trektocht boven de poolcirkel. Daarover meer onder de video die eerst uitlegt hoe Parkinson ontstaat, wat de symptomen zijn en wat er al tegen te doen valt. 
 
 
Ilse Verheyen is 55 en heeft sinds vijf jaar Parkinson. Nadat ze had gelezen dat een andere Parkinson patiƫnt in 49 dagen langs de Belgische grens had gewandeld en zo 650.000 euro inzamelde voor wetenschappelijk onderzoek, besloot ze zelf ook iets soortgelijks te ondernemen. Dat wordt een zesdaagse trektocht in een gletsjervallei boven de poolcirkel. Samen met tien andere mensen die geen Parkinson hebben, zal ze die trektocht maken van 24 tot 31 mei vanuit de Noorse stad Tromso.
 
De tocht brengt de deelnemers over rotspartijen, door sneeuw en ijskoude rivieren. De deelnemers gebruiken geen gsm's en slapen in tenten. Met deze trektocht zamelen ze geld in voor de vzw Stop Parkinson. Bij de Gazet van Antwerpen lees je het hele verhaal achter het initiatief van Ilse Verheyen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/04/2022 - ...