Onderzoekers UCLouvain ontdekken welk gen sleutelrol speelt in ziekte van Parkinson

18/01/2022
 
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door het afsterven van neuronen in een klein gedeelte van de hersenstam, genaamd 'de zwarte materie'. Maar waardoor sterven die neuronen nu af? Onderzoekers van de UCLouvain (Katholieke Universiteit in Louvain-la-Neuve) hebben het gen ontdekt dat daar een rol in speelt. Een gen dat al heel lang bekend is: PARK7. 
 
PARK7 is een gen waarover al zo'n 1.500 publicaties bestaan. Niemand wist echter wat dat gen nu precies doet in ons lichaam. Daar wilden de onderzoekers achter komen. Wat blijkt? PARK7 speelt een belangrijke rol in de omzetting van suikers in ons lichaam. Het brein heeft suiker (energie) nodig om goed te functioneren. Bij het omzetten van suiker in het lichaam kan schade in cellen ontstaan. PARK7 zorgt ervoor dat die schade niet optreedt. Wanneer het gen niet goed werkt of inactief is, treedt dus wel schade op en die schade linken de onderzoekers nu aan het ontstaan van Parkinson in bepaalde gevallen. Verder onderzoek naar de precieze oorzaak van het niet goed functioneren van het gen en de link naar Parkinson is nodig.
 
In Belgiƫ hebben zo'n 40.000 mensen Parkinson. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren verder toenemen met zo'n 2.000 nieuwe gevallen per jaar. De meeste mensen krijgen de eerste symptomen tussen 50 en 55 jaar. Bij 10% van de mensen gebeurt dat al voor hun veertigste.
 
Dit is een korte samenvatting en vertaling van een artikel op de site van de RTBF, de Waalse publieke omroep.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/01/2022 - ...