Internationale persorganisaties bezorgd over persvrijheid in SloveniŽ

17/03/2021
 
Behalve in Hongarije en Polen dreigt nu ook de persvrijheid in Slovenië op de tocht te komen staan. Dat schrijven vijf internationale persorganisaties in een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
 
De vijf ondertekenaars van de brief signaleren een verslechtering in de situatie van journalisten in Slovenië door het beleid van de rechtse regering onder leiding van Janez Jansa. Zo heeft de regering in zeven maanden tijd al twee keer de salarissen van het Sloveense Persagentschap niet laten uitbetalen. De ondertekenaars zien verder aanvallen op journalisten door Jansa op Twitter. Verder doet hij kritische reportages af als fake nieuws waarbij hij verder gaat dan alleen retoriek, stellen de persorganisaties. 
 
Slovenië is vanaf juli voorzitter van de EU. Daarom vragen de ondertekenaars aan de Europese Commissie om nog de komende maanden actie tegen het land te ondernemen. Jansa ontkent alle beschuldigingen. The International Press Institue, the European Centre for Press and Media Freedom, the European Federation of Journalists, OBC Transeuropa en Reporters Without Borders ondertekenden de brief.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/03/2021 - ...