EU garandeert meeste persvrijheid, EP vraagt om noodfonds media en pers wegens corona

01/05/2020
 
Op de jaarlijkse wereldranglijst inzake de globale persvrijheid, opgesteld door Reporters Without Borders oftewel  Verslaggevers Zonder Grenzen (VGZ), prijken op de eerste 1O plaatsen vijf landen binnen de EU. Ondanks die goede score is het Europees Parlement bezorgd over de persvrijheid, en dan met name de financiĆ«le middelen daartoe. Het heeft daarom opgeroepen tot de instelling van een noodfonds voor media en pers.
 
Het EP maakt zich vooral zorgen over de toenemende hoeveelheid aan desinformatie over het coronavirus dat ook in de EU opduikt. De Europese pers en media moeten die desinformatie bestrijden, maar zien hun reclame-inkomsten sterk dalen door het stilvallen van de economie. Daardoor wordt het volgens het EP moeilijker voor nieuwsorganisaties om duidelijke en feitelijke informatie te geven. Een noodfonds zou soelaas kunnen bieden. Al in maart, nog voor de volle omvang van de pandemie, stelde de EU 65,1 miljoen euro beschikbaar voor projecten die onder andere schendingen van persvrijheid moeten voorkomen.
 
Zondag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid en aan de vooravond daarvan heeft Verslaggevers Zonder Grenzen de jaarlijkse wereldlijst van de globale persvrijheid gepubliceerd. Europa blijft als continent de meeste persvrijheid garanderen. Veel Europese landen, ook die niet deel uitmaken van de EU, zitten in de top-50. De top-5 ziet er als volgt uit: Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden, Nederland. Duitsland staat op plaats 11, onder Portugal, BelgiĆ« op plaats 12 en Frankrijk op plaats 34 (opvallend). De grootste zorgenkindjes binnen de EU zijn Malta (81), Hongarije (89) en Bulgarije (111). 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/05/2020 - ...
 

     Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft