Column: Wat volgt, Vladimir?

24/02/2022
 
De oorlog in en om Oekraïne is afgelopen nacht losgebarsten. Het is de vraag hoeveel weerstand het Oekraïense leger kan en wil bieden tegen de Russen. Dat de Russen aan het langste eind gaan trekken, lijdt geen twijfel. Maar of Poetin daarna rustig op één oor kan gaan slapen, tevreden met deze zet, is afwachten. En misschien ligt hij wel wakker om te bedenken wat zijn volgende zet gaat zijn.
 
Eerst maar even de militaire situatie. Ik vermoed dat het Russische leger hooguit enkele dagen nodig zal hebben om Oekraïne te bezetten. President Zelensky zal snel de benen nemen en Poetin kan zijn marionettenregering installeren. Vele Oekraïense burgers zullen het land ontvluchten. Naar Polen, maar Oekraïne grenst ook aan Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. De Roemenen en de Polen waren voor het losbarsten van het geweld al bezig zich voor te bereiden op de komst van Oekraïense vluchtelingen. Wat doen degenen die achterblijven, burgers en militairen? Leggen ze zich neer bij de nieuwe situatie of starten ze een guerrillaoorlog tegen Rusland à la Tsjetsjenië in de jaren 90? En welke rol spelen de westerse buurlanden daar dan ongevraagd in? Ik heb nog geen enkele analyticus deze mogelijkheid horen noemen. Daarom doe ik het. Het lijkt me een plausibel scenario.
 
Eens Poetin de macht over heel Oekraïne heeft, belanden we in de volgende fase. Wat doet het Westen? Wat doet de VS? Sancties zijn al ingesteld en kunnen worden uitgebreid. Daarmee hebben de Oekraïners hun vrijheid niet terug. In hoeverre is het Westen bereid deze zet van Poetin als een feit accepteren? Een oorlog tegen Rusland, daar zal geen enkele westerse leider voor opteren. Dat betekent 1-0 voor Poetin.
 
Wat zijn na Oekraïne de verdere plannen van Vladimir? Blijft hij doorgaan met het destabiliseren van de regio en het stellen van eisen aan NAVO en de westerse landen? Wil hij de Russische invloedssfeer in Oost-Europa verder uitbreiden? Ik twijfel er niet aan dat hij zal doorzetten. Eenmaal de eerste slag gewonnen, is er in zijn denkwijze ook geen weg meer terug. De leiders in de Baltische staten, Polen, Roemenië, Bulgarije. Ja ook Slowakije en de Republiek Tsjechië en zelfs Hongarije zullen de komende maanden niet gerust op één oor slapen. Poetin is op oorlogspad. Wil de oude geografische USSR het liefst terug in volle glorie. Het is aan de EU en de VS om daar paal en perk aan te stellen. De vraag is hoe je dat bereikt op een vreedzame en diplomatie manier zonder toe te geven. Dat wordt de uitdaging van de komende tijd. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/02/2022 - ...