Polen krabbelt terug inzake veto Europese meerjarenbegroting en Herstelfonds

04/12/2020
 
De Poolse vicepremier Janoslaw Gowin heeft een opening gemaakt richting de andere EU-regeringsleiders inzake het dreigende Poolse en Hongaarse veto rondom de meerjarenbegroting en het Herstelfonds. Volgens Gowin is Polen bereid het veto te laten vallen. Daar moet uiteraard wel iets tegenover staan. 
 
Gowin vertelde journalisten dat hij begrijpt dat het niet goed is voor Polen of de andere EU-landen wanneer de meerjarenbegroting en het Herstelfonds niet in werking kunnen treden op 1 januari aanstaande. Daarom stelt Gowin voor dat de EU-leiders tijdens de top op 10 en 11 december een bindende verklaring aannemen waarin ze stellen dat de koppeling van de rule of law aan het geld uit het Herstelfonds alleen geldt voor het op een juiste manier aanwenden van die gelden en niet voor andere zaken waarop de EU van mening verschilt met Polen en Hongarije. Zoals bekend, verzetten Polen en Hongarije zich tegen de koppeling van de rule of law aan het recht op het verkrijgen van gelden uit het Herstelfonds.
 
Mochten de EU-leiders tijdens hun top geen oplossing vinden om het dreigende Poolse en Hongaarse veto van tafel te krijgen, dan willen de 25 overige leden de gelden uit het Herstelfonds onder hen verdelen. Zo vallen Polen en Hongarije dus buiten de boot. In plaats van met een goedgekeurde meerjarenbegroting moet de Europese Commissie dan vanaf 1 januari werken met het systeem van twaalfden. Dit wil zeggen dat de Commissie dan iedere maand maar 1/12 van de huidige begroting mag uitgeven. Daardoor zou er geen geld meer zijn voor diverse programma's, zoals Erasmus en Horizon.
 
Volgens Gowin kan Polen het volgend jaar economisch gezien prima redden zonder geld uit het Herstelfonds, maar zou het zonde zijn om dat geld aan de neus voorbij te laten gaan ...Hoe Hongarije hierin staat, is nog niet bekend. Evenmin wat de 25 overige lidstaten van zijn voorstel denken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/12/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft