Of minderheidsregering of voor vijfde keer in twee jaar tijd verkiezingen in Bulgarije

24/11/2022
 
De politieke impasse in Bulgarije duurt ook na de meest recente verkiezingen in oktober voort. Geen enkele partij lijkt een stabiele meerderheidscoalitie te willen/kunnen sluiten. Het alternatief is een minderheidsregering of opnieuw parlementsverkiezingen organiseren. Dat zouden de vijfde in twee jaar tijd worden.
 
In oktober werd GERB van Boyko Borissov de grootste partij. Borissov was tot april 2021 langdurig premier. Nu wil echter niemand meer met hem in zee, omdat aan hem verschillende corruptiezaken kleven. De enige partij die meer welwillend tegenover GERB staat, is de Movement for Rights and Freedoms. Niet toevallig hangt ook aan deze partij een lucht van corruptie. Om zijn imago niet totaal te beschadigen, lijkt het onaannemelijk dat Borissov zo'n coalitie gaat vormen.
 
In dat geval ligt de bal weer bij ex-premier Kiril Petkov (foto), die de functie van december 2021 tot aan de val van zijn regering in juni 2022 bekleedde. Petkov leidde een coalitie bestaande uit We Continue the Change, There's Such People, de Bulgarian Socialist Party en Democratic Bulgaria. There's Such People veroorzaakte de val van de regering in juni. De Bulgaarse socialisten zijn niet blij met de pro-Europese koers van Petkov. Dat maakt dat eigenlijk alleen zijn We Continue the Change en Democratic Bulgaria nu de intentie hebben samen te werken. 
 
De twee partijen willen een minderheidsregering vormen en voor wetsontwerpen en amendementen steun zoeken in het Bulgaarse parlement. Als zo'n regering niet tot stand komt, is de enige oplossing dat de Bulgaren opnieuw naar de stembus trekken. Dat zou voor de vijfde keer in twee jaar tijd zijn. Gezien de huidige politieke fragmentatie valt een zesde keer evenmin uit te sluiten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/11/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft