Portugal implementeert Europese Disability Strategy in nationale strategie

21/04/2021
 
Portugal is momenteel voorzitter van de Europese Unie en organiseert in die hoedanigheid een meerdaagse videoconferentie over de European Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021 - 2030 die begin maart door Eurocommissaris Helena Dalli werd gepresenteerd. De Portugese premier Antonio Costa (foto) kondigde tijdens de videoconferentie aan dat zijn land de Europese strategie in zijn nationaal plan voor inclusie van personen met beperking zal implementeren.
 
Costa benadrukte dat Portugal onder zijn regeringen sinds 2015 al het nodige heeft gerealiseerd aan wetgeving voor inclusie van mensen met beperking. Zo bestaat er een uitkering om inclusie te bevorderen, is er een wettelijke basis voor inclusief onderwijs en een ondersteuningsprogramma voor independent living. Na consultatie van diverse belangengroepen wil Costa de Europese strategie eind april implementeren in de nationale strategie om zo het inclusieproces weer een stap verder te brengen.
 
Costa is vooral enthousiast over de voorstellen om werkgevers te stimuleren meer mensen met een beperking aan een job te helpen en de nadruk op een betere toegankelijkheid van gebouwen en openbaar vervoer. In zijn toespraak daagde Costa de overige EU-lidstaten uit om werk te maken van de Europese strategie van Helena Dalli 'zodat niemand in Europa achterblijft'. Wanneer horen we zulke geluiden uit Belgiƫ en Nederland?
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/04/2021 - ...