Portugezen blijven streven naar vooruitgang in implementatie Migratiepact

19/05/2021
 
September 2020 presenteerde de Europese Commissie het nieuwe Migratiepact. Daarmee zou de opvang van vluchtelingen in de EU eerlijker moeten verlopen en de vluchtelingen moeten sneller weten waar ze aan toe zijn. Mei 2021 is het Migratiepact nog steeds niet in werking getreden. Aan het Portugese voorzitterschap van de EU ligt het niet, volgens minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva (foto). 
 
Silva nam gisteren/dinsdag de stand van zaken door met het Europees Parlement. Portugal staat vierkant achter de uitgangspunten van het Migratiepact, zo zei Silva. 'Europa moet doorgaan met het redden van levens (van vluchtelingen in bootjes op de Middellandse Zee, red.). We moeten werken aan mechanismen om de opvang van vluchtelingen vlotter en eerlijker verdeeld over de lidstaten te laten verlopen. We moeten mensenhandel en mensensmokkelaars, moordenaars, bestrijden.'
 
Volgens Silva bevat het Migratiepact alle elementen voor een geslaagde Europese migratiepolitiek. Hij moest echter erkennen dat het met de invoering ervan nog niet vlot. De Europese lidstaten handelen voorlopig nog steeds op eigen houtje. Portugal zal echter tot de laatste minuut van zijn voorzitterschap eraan blijven werken om het Migratiepact werkelijkheid te laten worden, besloot Silva. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/05/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft