Openbaar aanklagers willen hoger beroep Mladic in juli laten beginnen

20/06/2020
 
De openbaar aanklagers in het hoger beroep inzake de voor genocide veroordeelde oud Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic willen dat hoger beroep in juli laten beginnen. Het is dit jaar al twee keer uitgesteld vanwege de coronacrisis en de slechte gezondheid van Mladic.
 
Oorspronkelijk stond het begin van het hoger beroep voor half maart gepland. Toen was echter net de coronacrisis in alle hevigheid losgebarsten in Nederland. Daarna was het de bedoeling de eerste verhoren in het hoger beroep op 16 en 17 juni te laten plaatsvinden. Ook dat ging niet door, omdat de verdediging van Mladic niet naar Den Haag kon komen vanwege gesloten grenzen. Nu de coronacrisis in Nederland lijkt bedwongen en de Europese grenzen weer bijna allemaal open zijn, zien de openbaar aanklagers geen reden het hoger beroep nog langer uit te stellen. 
 
De openbaar aanklagers vragen het Mechanism for International Criminal Tribunals wel om extra elektronische voorzieningen om het hoger beroep veilig te kunnen laten verlopen. Zij denken daarbij vooral aan video calling, zodat getuigen eventueel op op afstand hun relaas kunnen doen. Ook zou de rechtszaal zo moeten worden aangepast dat de regel van social distancing kan worden gerespecteerd.
 
De voorzitter van het Mechanism for International Criminal Tribunals heeft eerder al laten weten dat een definitieve uitspraak in het hoger beroep pas in 2021 een feit zal zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft