Bulgarije kende 22 september zijn 76e dag van protest tegen de regering

23/09/2020
 
Dinsdag 22 september was de 76e dag van protesten tegen de Bulgaarse regering van premier Boyko Borissov. De organisatoren hadden de dag vooraf uitgeroepen tot de 'Grote Nationale Opstand'. Laat in de avond waren er in Sofia schermutselingen tussen politie en demonstranten.
 
De voornaamste eisen van de demonstranten blijven onveranderd: de regering Borissov en de belangrijkste openbaar aanklager van het land moeten opstappen vanwege corruptie. Verder willen de demonstranten dat er voortaan machinaal wordt gestemd in plaats van met stembiljetten, om fraude te voorkomen. Gisteravond waren er ook stemmen te horen die riepen om beter onderwijs, betere cultuur en natuurbescherming.
 
Rond 23:00 uur probeerden demonstranten het politiecordon rondom het oude parlementsgebouw tot vier keer toe te doorbreken. Zonder succes. Een vrouw werd gewond afgevoerd. Het is onduidelijk of zij een demonstrant of agente was, meldt nieuwsmedium Novinite. Op hun site vind je ook een video van bijna 50 minuten van de demonstratie. 
 
Vanuit de EU blijft het ondertussen stil en de premier 'is gewoon aan het werk'.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/09/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft