Ook in SloveniŽ komen mensen de straat op tegen regering

25/09/2020
 
 
Slovenië lijkt op het eerste gezicht een stabiele EU-lidstaat waar nooit iets noemenswaardigs gebeurt. Het Balkanland was  onderdeel van Joegoslavië en verklaarde zich in 1991 onafhankelijk. Sinds 2004 is het een EU-lidstaat en populair vakantieland. Sinds maart dit jaar roert een deel van de bevolking zich echter tegen de rechtse regering van premier Janez Jansa.
 
De protesten begonnen bij het begin van de corona uitbraak in het land en waren toen nog beperkt in hun vorm. Mensen hingen spandoeken over hun balkon en in het raam. Vanaf mei zijn ze iedere vrijdagavond met duizenden de straat opgekomen om te protesteren tegen de regering Janez. Hun grieven? Volgens de betogers voert de regering een te neoliberaal beleid en regeert Janez te autoritair, in Orban-stijl. De betogers eisen derhalve nieuwe verkiezingen.
 
In het begin van de straatprotesten trad de overheid hard op tegen de demonstranten. Nu lijkt zij een tactiek van negeren toe te passen. Al laat premier Janez zich niet onbetuigd richting demonstranten op sociale media. 'Jullie vertegenwoordigen slechts 0,1% van het land', tweette Janez bijvoorbeeld. Om eraan toe te voegen dat 'het afsluiten van straten en pleinen illegaal en onverantwoordelijk is'.
 
Tot nu toe hebben de demonstranten hun doel nog niet bereikt, maar ze zijn voorlopig niet van plan om op te geven.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/09/2020 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft