Verliest Nederland Europese toppositie door houding tegenover Bulgarije en Roemenië?

01/12/2022
 
Nederland is behalve tegen toetreding van Roemenië tot Schengen ook tegen toetreding van Bulgarije. De Bulgaarse president Rumen Radev vertelde premier Mark Rutte in een telefoongesprek gisteren dat die houding 'niet in het belang van de Europese Unie is'.
 
Net als bij de bezwaren tegen Roemeense toetreding is het Nederlandse parlement bang dat in het geval van Bulgarije het land de zaken nog niet op orde heeft wat de corruptiebestrijding betreft. Nu staat Bulgarije in de EU bekend als een behoorlijk corrupt land. De Europese Commissie is echter van mening dat het wel aan alle voorwaarden voor toetreding tot de Schengenzone voldoet. Ook het Europees Parlement is die mening toegedaan.
 
Nederland ligt dus dwars, samen met Oostenrijk en Zweden. Voor Nederland kan dat gevolgen hebben op een ander vlak. De Nederlandse generaal Hans Leijtens is kandidaat om de hoogste baas van Frontex te worden, de organisatie voor de Europese buitengrensbewaking. Sommige fracties in het Europees Parlement zien die benoeming echter niet zitten zolang Nederland blijft dwarsliggen inzake de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen. Het AD is de oorspronkelijke bron van dat nieuws, maar het staat daar achter een betaalmuur. Dit is een korte samenvatting.
 
Copyright tekst. Johan Peters, 01/12/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft