Radovan Karadzic zou gevaar lopen in Britse gevangenis

01/11/2022
 
De Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic loopt gevaar in zijn Britse cel. Hij zou in een slechte conditie verkeren en zelfs het gevaar lopen te worden vermoord door moslimextremisten die eveneens in de betreffende gevangenis in Isle of Wight vastzitten. Dat stond althans te lezen in Servische media afgelopen weekend.
 
De Servische krant Vecernje Novosti publiceerde afgelopen zaterdag een brief van meer dan 120 Servische publieke figuren, gericht aan VN-chef Antonio Guterres. In die brief klagen zij de 'slechte omstandigheden' aan waarin Karadzic in Groot-Brittannië sinds mei vorig jaar een levenslange gevangenisstraf uitzit voor zijn betrokkenheid bij de genocide in Srebrenica in 1995. Volgens de briefschrijvers verkeert Karadzic in volledige isolatie, staat hij bloot aan psychologisch misbruik en loopt hij het gevaar te worden vermoord door extremistische moslim medegevangenen. Zij vragen daarom aan de VN Karadzic over te plaatsen naar een andere gevangenis. 
 
Organisaties van nabestaanden van de slachtoffers van de genocide, zoals Mothers of Srebrenica, reageren scherp op het pleidooi in de Servische media. Zij zeggen geen twijfel te hebben dat Karadzic alle rechten geniet die een internationaal veroordeelde misdadiger toekomen. Zij vragen de VN de Servische oproep te negeren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/11/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft