'Gezondheid van Ratko Mladic gaat ernstig achteruit'

25/08/2021
 
De gezondheidstoestand van de oud Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic gaat ernstig achteruit. Dat zeggen zijn familie en advocaten. Ondertussen zit hij nog steeds in een VN detentiecenter in Den Haag in afwachting van het besluit in welk land hij zijn levenslange gevangenisstraf moet uitzitten. 
 
Mladic zijn gezondheid is in de jaren dat hij in Den Haag verbleef om te worden berecht door het Mechanism for International Criminal Tribunals, de opvolger van het Joegoslaviƫ Tribunaal, altijd al zwak geweest. Hij heeft twee beroertes gehad, een hartaanval en een darmoperatie. Momenteel heeft hij volgens zijn zoon en advocaten last van een te hoge bloeddruk en van zijn nieren. Zij klagen het Mechanism for International Criminal Tribunals aan dat deze geen medische informatie over Mladic doorspeelt aan de betrokkenen of aan Mladic zelf. Het Mechanism ... wil zelf niet op de aanklachten reageren omwille van een geheimhoudingsplicht.
 
Mladic werd afgelopen juni in hoger beroep opnieuw tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege genocide op duizenden Bosniƫrs in Screbrenica. Daarmee kwam het proces tegen hem tot een definitief einde. Het Mechanism for International Criminal Tribunals moet nu alleen nog besluiten waar Mladic zijn gevangenisstraf zal uitzitten. Dat zal in elk geval niet in Nederland zijn. De beslissing moet binnenkort vallen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/08/2021 - ...