EP stemt in met betere rechten treinreizigers

30/04/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Het Europees Parlement heeft donderdag nieuwe regels goedgekeurd die de rechten van treinreizigers verbeteren. Deze regels worden over twee jaar van toepassing in heel de EU en gelden in principe zowel voor binnenlandse - als internationale treinreizen. Voor binnenlandse treinreizen kan kortstondig een vrijstelling van toepassing zijn.
 
De belangrijkste uitbreiding van rechten van treinreizigers is dat wanneer een treinreiziger is gestrand de spoormaatschappij binnen 100 minuten een alternatieve route moet voorstellen. De reiziger heeft dan het recht om in dezelfde klasse plaats te nemen als op zijn oorspronkelijke ticket staat vermeld. Die alternatieve route mag de reiziger niets extra kosten. Kiest de treinreiziger ervoor niet verder te reizen bij een vertraging van meer dan 60 minuten, dan kan hij/zij er ook voor kiezen het ticket volledig terugbetaald te krijgen. Het meest vergaande in de nieuwe regels is dat zelfs in het geval van duidelijke overmacht bij de spoorwegonderneming deze een nieuwe route moet voorstellen en maaltijden/verfrissingen moet aanbieden of de kosten voor overnachting moet betalen. Dit geldt niet in het geval van de volgende vormen van overmacht extreme weersomstandigheden, natuurrampen, ingrijpende gezondheidscrises en terroristische aanslagen.
 
Ook voor mensen met een beperking is er goed nieuws: zij hoeven voortaan pas 24 uur van tevoren assistentie aan te vragen op de stations. Nu is dit in veel Europese landen nog 48 uur vooraf. Verder reist een eventuele noodzakelijke begeleider voortaan altijd gratis mee en mogen hulphonden gegarandeerd altijd meereizen.
 
Wie met de fiets reist, zal ten slotte verzekerd zijn van meer plek voor zijn  fiets.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/04/2021 - ...
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft