Rechts-extremisme wint aan kracht in BelgiŽ

22/12/2020
 
Het Belgische antiterreurorgaan OCAD heeft op een lijst met potentieel gewelddadige extremisten bijna 50 namen staan van personen die er rechts-extremistische gedachten op nahouden. Dat blijkt uit antwoorden van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne op vragen van zijn partijgenote Stephanie D'Hose.
 
Onder potentieel gewelddadig wordt zowel fysiek als verbaal gewelddadig verstaan. Alle individuen die bij OCAD bekend zijn, worden opgevolgd, aldus Van Quickenborne. Hij maakt zich vooral zorgen over een 'tendens onder rechts-extremisten om zich te bewapenen'. Dit gebeurt soms illegaal, maar ook legaal. Leden sluiten zich dan aan bij een schietclub en vragen daarvoor een wapenvergunning aan. D'Hose vindt in reactie daarop dat het voor bekende rechts-extremisten moeilijker moet worden om aan een wapen te komen. Van Quickenborne benadrukt dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een onmiddellijk gevaar vanuit extreem-rechtse hoek. Wel is er de laatste jaren 'een toename van gerechtelijke interventies in het kader van potentiële dreigingen'. 
 
Rechts-extremisten gebruiken meestal nog de bekende sociale media om hun boodschap te verspreiden, maar doordat die strenger zijn gaan opletten op haat zaaiende berichten wijken ze nu meer uit naar alternatieven zoals Telegram. Van Quickenborne signaleert ook de opkomst van rechts-extremistische podcasts. Daartegen optreden, is volgens hem niet eenvoudig, omdat vrijheid van meningsuiting in de grondwet is verankerd.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft