President Montenegro probeert verdeeldheid te zaaien binnen oppositie

03/09/2020
 
Aan de op afgelopen maandag vermelde voorlopige uitslag van de Montenegrijnse parlementsverkiezingen is niets veranderd. De gezamenlijke oppositie heeft met 41 van de te verdelen 81 zetels gewonnen en mag proberen een regering te gaan vormen. President Milo Djukanovic (foto) van de uittredende socialistische regering probeert ondertussen verdeeldheid te zaaien in het oppositiekamp.
 
Na een vergadering tussen de Democratic Party of Socialists (DPS) en haar traditionele bondgenoten op woensdag zei Djukanovic dat ze samen voortaan een 'antifascistisch blok' zullen vormen in het parlement. Dit om 'de onafhankelijkheid van Montenegro en de Europese waarden te verdedigen'. Politieke commentatoren zien er vooral een middel in om verdeeldheid te zaaien binnen de oppositie.
 
Die oppositie - bestaande uit de liberalen van Black on White, de pro-Servische en pro-Russische partij For rthe Future of Montenegro en de burgerpartij Peace is Our Nation - heeft gezegd dat ze het lidmaatschap van de EU blijft nastreven. Djukanovic is daar dus niet zo zeker van en zei eerst te willen zien of ze hun verschillende achtergronden kunnen blijven verenigen. 
 
Ondertussen heeft de DPS haar aanhangers opgeroepen deze zondag samen te komen in een demonstratie in de hoofdstad Podgorica met als doel 'de liefde voor Montenegro te tonen'. De gezamenlijke oppositie beschouwt de demonstratie als een middel om de spanningen in het land op te voeren en vraagt haar aanhang nadrukkelijk weg te blijven. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/09/2020 - ...