Europese Commissie komt met Gezondheidspas om het reizen deze zomer te faciliteren

16/03/2021
 
Wie deze zomer op vakantie wil binnen de EU zal dat kunnen doen met een Europese Gezondheidspas. Die geeft aan of je gevaccineerd bent tegen of negatief getest bent op corona. Morgen (woensdag) komt de Europese Commissie met het officiƫle voorstel, maar de NOS heeft het plan nu al grotendeels in kunnen zien.
 
De reispas krijgt volgens de NOS de naam 'groene certificaat'. Het wordt nadrukkelijk geen paspoort genoemd. Je kunt er namelijk niet onbeperkt mee reizen. EU-lidstaten houden namelijk het recht om bepaalde coronamaatregelen aan vakantiegangers op te leggen, buiten het tonen van het certificaat om. Het certificaat moet worden ontworpen als een digitale app en ieder land kan het zelf ontwerpen. Die ontwerpen moeten dan natuurlijk wel in heel de EU te gebruiken zijn. Voor wie geen Smartphone heeft, volstaat een vaccinatiebewijs of bewijs van negatieve test ook om de grens over te kunnen gaan. De Europese Commissie benadrukt ten slotte expliciet dat er geen Europese databank met gezondheidsgegevens van Europese reizigers wordt aangelegd.
 
De meeste Nederlandse politieke partijen in het Europees Parlement reageren al positief op het uitgelekte voorstel. Alleen de ChristenUnie is kritisch. Die partij wil niets weten van dwang. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Gert-Jan Segers wil dan ook eerst een debat over het groene certificaat waarin het kabinet zal moeten garanderen dat er absoluut geen sprake van dwang of drang mee gemoeid is.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft