China wil zijn QR-code systeem voor reizen in coronatijden als globale standaard

23/11/2020
 
Tijdens de virtuele G20-top van afgelopen weekend pleitte de Chinese president Xi Jingpin voor een wereldwijd mechanisme om veilig te kunnen reizen in coronatijden. Dat mechanisme zou volgens hem gebaseerd kunnen zijn op het al in gebruik zijnde Chinese systeem dat werkt met QR-codes.
 
Een QR-code is een barcode die kan worden afgelezen met een Smartphone. De Chinese onderneming Ant Financial ontwikkelde de technologie. Gebruikers voeren zalf data in over hun gezondheid. Deze data, gecombineerd met algemene gezondheidsdata, resulteren in een kleurencode. Groen staat voor veilig reizen zonder restricties, bij oranje of rood moet de betrokken persoon twee weken in quarantaine. Xi wil met deze techniek naar eigen zeggen de wereldeconomie weer een push geven. Tijdens de top pleitte hij ook voor een algemene heropstart van de wereldeconomie. 
 
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is geen voorstander van het Chinese voorstel en spreekt van een Trojaans paard. 'Een initiële focus op de gezondheid zou een Trojaans paard voor bredere politieke monitoring en uitsluiting kunnen worden', aldus de directeur van HRW, Kenneth Roth.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/11/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft