China wil goede relatie met EU in stand houden ondanks kritische houding EU

14/09/2020
 
Vandaag houden Chinees president Xi Jinping en Europese leiders - Angela Merkel, Ursula von der Leyen en Charles Michel - een videoconferentie over de relatie tussen de twee machtsblokken. Xi wil die relatie graag houden zoals die is, maar de EU stelt zich de laatste tijd kritischer op tegenover China.
 
Redenen voor die meer kritische Europese houding zijn er dit jaar genoeg: de Chinese aanpak van de coronapandemie, de toenemende Chinese invloed in Hong Kong, de handelsoorlog tussen de VS en China. Wat dat laatste betreft, zien de Amerikanen graag dat ook Europa een harder standpunt inneemt waar het gaat om de economische macht die China tentoonspreidt.Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo 'vormt China een groter gevaar voor Europa dan Rusland'.
 
Er worden geen grote doorbraken verwacht van de videoconferentie. Frankrijk hoopt wel dat de EU een eensgezind geluid laat horen. Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire moet de EU 'zich onafhankelijk opstellen van zowel de VS als China. Dat is cruciaal om succesvol te zijn in de 21e eeuw'. De Chinese partijkrant Global Times schrijft in een editoriaal stuk vandaag juist 'dat het in het belang van Europa is om de banden met China aan te halen. Ondanks alle spanningen zal Europa de samenwerking met China uitbreiden', aldus de krant.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/09/2020 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft