EU en Japan spreken intentie uit tot vergaande samenwerking

26/05/2020
 
Europees president Charles Michel, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Japanse premier Shinzo Abe hielden vandaag een videoconferentie over de wederzijdse samenwerking en de coronapandemie.
 
De leiders benadrukten dat zowel de EU als Japan al het mogelijke doet om de pandemie een halt toe te roepen en het belang van wereldwijde samenwerking daarin. Zij zien daar nog steeds een voorname rol in weggelegd voor de WHO en verwelkomen de beloofde evaluatie naar de aanpak van de pandemie door diezelfde WHO zodra dit mogelijk is. De EU en Japan spraken verder af nauwer te gaan samenwerken op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie.
 
Ook de geopolitieke situatie in de wereld kwam ter sprake. Japan en de EU verstevigen de samenwerking op het vlak van het tegengaan van cybercrime en desinformatie. Hetzelfde geldt voor de gezamenlijke coƶrdinatie inzake regionale conflicten zoals die spelen rondom onder andere de Chinese Zuidzee, Afghanistan en Libiƫ.
 
Het belangrijkste nieuws uit deze top is echter misschien wel dat Japan en de EU op korte termijn, wanneer de situatie het toelaat, een top houden over de verdere implementatie van de Japan-EU Strategic Partnership Agreement en Economic Partnership Agreement. Dit moet leiden tot vergaande samenwerking op velerlei gebieden, gaande van klimaatverandering tot gezondheid en van transport tot veiligheid en defensie. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft