Lavrov: 'De EU sluit Rusland buiten'

01/06/2021
 
De Russische International Affairs Council organiseerde op 31 mei een top tussen de EU en Rusland. Voor Rusland nam minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov deel. De Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva vertegenwoordigde de EU (Portugal is momenteel EU-voorzitter). Rusland en de EU zijn dus nog on speaking terms, maar de Europese houding tegenover Rusland zint Lavrov totaal niet.
 
Tijdens de persconferentie na afloop trok Lavrov flink van leer tegen de volgens hem onterechte negatieve houding van de EU tegenover Rusland en benoemde hij een aantal recente incidenten. Zo haalde hij de Europese beschuldigingen van vergiftigingen door Russische geheim agenten in EU-lidstaten aan en het incident met de Belarussische journalist Roman Protasevich, waarin Rusland volgens de EU ook een aandeel zou hebben gehad. Lavrov noemde de beschuldigingen 'artificieel gecreëerde verhalen over vermeende Russische kwaadaardige acties' die volgens hem niets van doen hebben met politiek. Lavrov ziet dan ook 'nieuwe scheidslijnen ontstaan in Europa die Rusland buitensluiten' en die zich steeds meer oostwaarts bewegen. Rusland zal nieuwe onvriendelijke stappen van de EU tegenover Rusland niet onbeantwoord laten, dreigde Lavrov.
 
Zijn we dan weer in een Koude Oorlog terechtgekomen? Lavrov ziet nog een uitweg: 'Europa moet meer bewegen richting de realisatie van het onderdeel worden van een zich snel ontwikkelend Eurazië en weg uit de vroegere comfort zone. Als Europa dat doet, zullen we beter in staat zijn uit de huidige conflictueuze relatie te komen en zonder conflicten samen te leven.'
 
Wat het Portugese antwoord op het verhaal van Lavrov was, vermeldt het artikel niet.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft