Josep Borrell: 'EU en Rusland drijven verder uit elkaar'

08/02/2021
 
Afgelopen vrijdag bezocht Josep Borrell, EU-commissaris van Buitenlandse Betrekkingen, Rusland en sprak daar onder andere met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Het bezoek was een flop en dus is er kritiek op. Borrell verdedigde zich zondag in een blogpost.
 
In die blogpost geeft Borrell toe dat zijn bezoek geen resultaten heeft opgeleverd. Hij sprak in Rusland weliswaar ook met vertegenwoordigers van burgerlijke organisaties en denktanks, maar zijn gesprek met Lavrov en de daaropvolgende 'georkestreerde agressieve persconferentie openden voor hem de ogen dat de EU en Rusland op een kruispunt zijn aanbeland in hun wederzijdse relatie'. Het feit dat Rusland dezelfde dag drie EU-diplomaten uit Zweden, Polen en Duitsland uitwees vanwege deelname aan een protest voor Navalny, wat de betrokken landen ontkennen, hielp ook al niet mee aan een succesvol bezoek. 
 
Borrell schrijft dat de EU nu zorgvuldig na moet denken over welke relatie zij met Rusland wil onderhouden. 'Het bezoek bevestigt mij dat de EU en Rusland verder uit elkaar aan het drijven zijn', aldus Borrell. Toch blijft hij achter het bezoek staan: 'Als we een betere wereld voor morgen wensen, moeten we vandaag daadkrachtig handelen en enige risico's nemen.'
 
De Europese daadkracht richting Rusland ligt voorlopig waarschijnlijk in nieuwe sancties vanwege de veroordeling van oppositieleider Navalny. Borrell brengt op 22 februari verslag uit van zijn bezoek aan de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten. Tijdens een geplande EU-top in maart is het dan aan de Europese leiders om te besluiten of er inderdaad nieuwe sancties komen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/02/2021 - ...
 

   Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft