Vergeet het reproductiegetal, kijk naar de groeicurve van ziektegevallen en overlijdens

29/09/2021
 
Gedurende de hele coronapandemie kijken virologen vooral naar het reproductiegetal. Hoeveel personen kan één enkel individu met corona besmetten? Ligt dat boven de 1, dan neemt de pandemie aan kracht toe, is de gedachte. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge stellen in een studie echter dat het tijd is andere factoren in de gaten te houden om te bepalen of een pandemie groeit of krimpt.
 
Volgens de onderzoekers is het reproductiegetal te willekeurig. Het uitgangspunt dat één persoon meerdere mensen kan besmetten verandert namelijk naarmate meer mensen immuniteit hebben opgebouwd, gevaccineerd zijn of zich aan maatregelen houden zoals social distancing. Zelfs wanneer het reproductiegetal deze veranderende factoren in acht neemt, geeft het nog geen betrouwbaar beeld van de pandemie, stellen de onderzoekers. Het is volgens hen zinvoller te kijken naar de groei van het aantal nieuwe ziektegevallen en het aantal doden.
 
Dat dit een beter beeld geeft dan het reproductiegetal staven de onderzoekers met het volgende voorbeeld. In juni 2020 brak een grote corona uitbraak uit in een vleesverwerkingsfabriek in Noordrijn-Westfalen. Die uitbraak zorgde voor een stijging van het landelijke reproductiegetal, terwijl het in feite om een lokaal geval ging. Er was dus geen indicatie dat de pandemie in heel Duitsland weer aan kracht toenam, terwijl het reproductiegetal dit wel suggereerde. Door in plaats daarvan te kijken naar de groei van het aantal nieuwe ziektegevallen en het aantal overlijdens moeten zulke onregelmatigheden bij toekomstige pandemieën minder vaak voorkomen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/09/2021 - ...