Didier Reynders ontwaart een crisis in Europees rechtssysteem

24/02/2020
 
De Belg Didier Reynders is sinds december afgelopen jaar Eurocommissaris voor Justitie. In een interview met de Oostenrijkse krant Der Standard zegt hij dat het Europese rechtssysteem in een crisis verkeert.
 
'Wanneer de onafhankelijkheid van het gerecht in één lidstaat in het geding is, is dat een probleem voor de hele EU', laat Reynders in het interview optekenen. Vooral de situatie in Polen baart hem zorgen. Op de vraag welke maatregelen de Europese Commissie kan nemen, noemt Reynders allereerst de mogelijkheid om de betaling van EU-gelden aan een land te stoppen. De Europese Commissie heeft daartoe een voorstel gereed. De vraag is alleen met wat voor meerderheid zo'n maatregel zou moeten kunnen worden opgelegd. Reynders kondigt verder aan dat hij jaarlijks rapporten zal publiceren over de toestand van de rechtspraak in iedere afzonderlijke lidstaat.
 
Consumentenbescherming
Didier Reynders heeft ook consumentenbescherming in zijn portefeuille. Uitdagingen op dat gebied ziet hij vooral in het laten slagen van de Green Deal en artificiële intelligentie. 'De consument zal actief moeten deelnemen aan de Green Deal. Daartoe moet hij kunnen rekenen op correcte informatie over producten en we moeten het opzettelijk als "groen" verkopen van producten zonder dat ze dit zijn voorkomen.' Wat de artificiële intelligentie betreft, geeft Reynders het voorbeeld van de zelfrijdende auto's. 'Stel: een zelfrijdende auto raakt betrokken bij een ongeluk. Wie is dan verantwoordelijk voor eventuele schade? Zijn de mensen in de auto dan verantwoordelijk of de tegenpartij? En als er niemand in de auto zit? De eigenaar? De fabrikant? Het gaat daarbij om vertrouwen. Vertrouwen tussen de lidstaten. Tussen de burgers en Brussel. Tussen consumenten en fabrikanten.' 
 
Dit artikel is een samenvatting in eigen woorden van het originele Duitse interview in Der Standard.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/02/2020 - ...