Roemeens nieuws

Ik heb iets met Oost-Europa en dan vooral met het land Roemenië. Zelf was ik mei 2014 in Boekarest. Een stad die mij bekoorde. Het staat niet voor niets als 'klein Parijs' bekend. Het land kent echter de nodige politieke en sociaaleconomische moeilijkheden, ondanks de jaarlijks imposante economische groeicijfers.
 
Roemenië is een interessant land om te volgen voor wie de Oost-Europese exodus naar West-Europa wil begrijpen. Voor wie de hand wil krijgen achter de moeizame verhouding tussen de Europese Commissie en Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Bulgarije en dus ook Roemenië. Voor mij redenen genoeg om bijna dagelijks op werkdagen (er moet wel iets interessants zijn te melden) een Roemeens nieuwsbericht te plaatsen. Samengevat en vertaald uit het Engels met nadere duiding in eigen woorden. De berichten blijven één maand gepubliceerd. Er is geen nieuwsarchief. Wie mij na het bezoeken van deze pagina wil benaderen voor journalistiek/redactioneel werk dat een link heeft met het hier gepubliceerde, of mijn overig aanbod op deze site, stuurt een mail.
 
Kaart overgenomen van www.roughguides.com
 
18 oktober 2019
 
 
Ondanks imposante economische groeicijfers van jaarlijks zo'n 4% of meer blijft Roemenië het op een na armste land binnen de EU. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van Eurostat. Ongeveer een derde van de bevolking liep in 2018 het risico in armoede of sociale uitsluiting  te moeten leven (32,5%). Dat is wel 6% minder dan tien jaar geleden. Alleen in Bulgarije is de kans daarop nog iets groter, 32,8%. Bulgarije is dan ook het armste land binnen de EU.  Het minste risico op het risoco in armoede te moeten leven, zou je verwachten in de grote westerse landen, maar dat blijkt niet het geval. Dat is achtereenvolgens in de Republiek Tsjechië, Slovenië, Slowakije, Finland, Nederland, Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk.
 
16 oktober 2019
 
 
President Klaus Iohannis heeft de leider van de National Liberal Party (PNL), Ludovic Orban, de opdracht gegeven zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen. 'Iedere dag dat de huidige socialistische minderheidsregering nog aan de macht is, is een verloren dag voor Roemenië',  aldus Iohannis. Orban (links op de foto) zei dat hij met een nieuwe regering allereerst wil zorgen dat de economie weer normaal gaat functioneren. De macro-economische balans moet volgens hem worden hersteld. Ondertussen wacht voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen met smart op nieuwe Roemeense namen voor de post van Eurocommissaris voor Transport. Die zal de nieuwe regering ook zo snel mogelijk moeten leveren. Von der Leyen wil nog steeds vrouwelijke kandidaten.
 
15 oktober 2019
 
 
Het kan nu bijna niet meer misgaan voor Laura Codruta Kövesi om het eerste hoofd te worden van het nieuw op te richten kantoor van Europese aanklagers. De regeringsleiders hadden al overeenstemming bereikt over haar voordracht. Gisteren heeft ook de Europese Raad ermee ingestemd. Nu moet alleen het Europees Parlement nog zijn goedkeuring geven, maar dat lijkt een formaliteit. De nieuwe Europese instelling moet november 2020 van start gaan. Kövesi krijgt een mandaat van zeven jaar.  
 
14 oktober 2019
 
 
 
President Klaus Iohannis zet vaart achter de vorming van een nieuwe regering. Waarschijnlijk vandaag al, en anders morgen, wil hij een nieuwe premier benoemen. De regering die hij/zij zal gaan leiden, zal worden gevormd rondom de liberale partij PNL. Zoals donderdag reeds gemeld, moet die een aantal dringende zaken oppakken. Nieuwe parlementsverkiezingen, waar ook de PNL een voorstander van is, kunnen pas worden gehouden na de presidentsverkiezingen van november. Hoe snel die dan kunnen plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Volgens Iohannis maakt de grondwet snelle verkiezingen lastig.
 
10 oktober 2019
 
 
De socialistische minderheidsregering van premier Viorica Dancila is gevallen door de motie van wantrouwen die vandaag in het Roemeense parlement is aangenomen. Wat nu? President Klaus Iohannis heeft de oppositieleiders op vrijdag 11 oktober om 11:00 uur bij hem ontboden. Hij wil zo snel mogelijk een tijdelijke regering formeren die enkele dringende zaken moet regelen: de nieuwe Roemeense Eurocommissaris voor Transport, de aankomende presidentsverkiezingen, de begroting voor 2020. Wat Iohannis betreft, wordt dit een zeer tijdelijke regering met een beperkt mandaat. Het is de vraag of hij alle oppositieleiders daarin meekrijgt. Wordt op maandag 14 oktober op deze plek vervolgd.  
 
09 oktober 2019
 
 
 
Ook Dan Nica wordt niet de Roemeense Eurocommissaris voor Transport. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft zijn kandidatuur geweigerd. Officieel heet het dat Von der Leyen een telefoongesprek heeft gevoerd met premier Viorica Dancila waarin Von der Leyen heeft gevraagd om een vrouwelijke kandidaat. De Roemeense regering zou nu Gabriela Ciot willen voordragen, de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Die voordracht is echter nog niet formeer gedaan. De eerste vrouwelijke Roemeense kandidaat voor de post, Rovana Pklulmb, werd door het Europees Parlement afgewezen vanwege dubieuze financiële transacties als parlementslid. Wordt vervolgd. 
 
08 oktober 2019
 
 
 
Wat is nu precies de connectie van de Bidens met Roemenië waar Rudy Giuliani afgelopen weekend op hintte? Romania Insider heeft het uitgezocht. Het draait om een contact van Hunter Biden, zoon van voormalig vicepresident en nu Democratisch presidentskandidaat Joe Biden (foto), met een Roemeense vastgoedtycoon in 2017. Deze Gabriel Popoviciu is in dat jaar tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens malafide bouwpraktijken. Er zijn echter geen harde bewijzen dat Hunter Biden  zijn invloed zou hebben aangewend om een veroordeling van Popoviciu te proberen te voorkomen. Popoviciu verblijft momenteel in Londen. Roemenië probeert hem uitgeleverd te krijgen. Saillant detail: ook Guilliani zelf heeft in contact gestaan met Popoviciu. 
 
07 oktober 2019
 
 
 
De advocaat van Donald Trump, Rudy Giuliani (foto), heeft gezegd dat de zoon van democratisch presidentskandidaat Joe Biden, Hunter, ook betrokken was bij dubieuze financiële transacties in Roemenië. Dit deed hij tijdens een interview op Flox News.
 
President Klaus Iohannis verwacht volgende week een nieuwe regering te begroeten. Deze donderdag is de stemming van de motie van wantrouwen tegen de huidige socialistische regering in het Roemeense parlement.
 
De Belgische Turbo Hoet Groep (TH Group) heeft een aandeel van 50% verworven in het Roemeense bedrijf EVW, de enige Roemeense importeur en distributeur van DAF trucks in Roemenië.
 
 02 oktober 2019
 
 
Na het echec met Rovana Plumb als kandidaat Eurocommissaris voor Transport heeft de Roemeense socialistische partij nu een nieuwe kandidaat voorgedragen voor de post, Dan Nica. Nica is momenteel parlementslid en bekleedde in het verleden diverse ministeriële posten, echter nog nooit die voor transport of mobiliteit. Wat erger is: ook aan Nica hangt een luchtje van corruptie, ook al is hij nooit officieel in beschuldiging gesteld. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft zijn naam al eens voorbij zien komen en toen gewaarschuwd dat zijn voordracht niet zomaar door het EP zou worden goedgekeurd (net als bij Rovana Plumb overigens). Daar lijkt de regering zich dus niets van aan te willen trekken. Of Nica wel de goedkeuring gaar krijgen van het EP? Roemenië dreigt bij een nieuw nee de post van Eurocommissaris voor Transport te verliezen.