Roemeense bruine beer vanaf nu gedeeltelijk vogelvrij verklaard

24/06/2022
 
De Roemeense bruine beer is nu definitief zijn leven niet meer zeker. Tot nu toe genoot de beren populatie, een van de grootste in Europa, wettelijke bescherming.  Het Roemeense parlement heeft nu echter ingestemd met een wet die deze bescherming gedeeltelijk opheft. Wanneer een beer een bedreiging voor de mens vormt, mag hij worden doodgeschoten. Ook in het wild. 
 
Eind 2021 diende de Roemeense minister van Natuur Tanczos Barna een wet in om het makkelijker te maken beren in Roemeniƫ dood te schieten, als ze een gevaar voor mensen opleveren. Het parlement stemde er begin dit jaar mee in. President Iohannis weigerde echter de wet te tekenen en vroeg het parlement nogmaals naar de wet te kijken en het te herformuleren. Eergisteren nam het parlement de wet opnieuw aan, zonder noemenswaardige wijzigingen.
 
Concreet mogen Roemenen nu volgens de wet een beer doden die een gevaar vormt voor mensen of hun eigendommen. Het doden mag zowel als de beer zich in bewoond gebied bevindt of als de beer alweer daaruit verdwenen is. Individuen mogen niet alleen op berenjacht gaan. Dat moet een officieel team gaan doen bestaande uit de burgemeester of locoburgemeester,  een politieman, een jager en een dierenarts. De beer mag worden gedood via euthanasie na verdoving of rechtstreeks worden neergeschoten.
 
De wet is gekomen op aandrang van de partij van de Hongaarse minderheden in RoemeniĆ«, de UDMR. Zij wonen voornamelijk in  de graafschappen Harghita en Covasna waar ook de meeste beren leven. Volgens de UDMR en de minister zijn de beren levensgevaarlijk als ze in de buurt van mensen komen. De minister garandeert dat de beren en andere diersoorten bescherming blijven genieten met de nieuwe wet, maar 'de bescherming van mensen en hun eigendommen is onze eerste prioriteit'.
 
De Roemeense tak van het Wereld Natuur Fonds en andere ngo's zijn niet blij met de wet. Het WNF wijst erop dat het doodschieten van beren in hun habitat gevaarlijk kan zijn voor de schutter en dat de wet niet voldoet aan een Europees protocol uit 2015 over het voorkomen van conflicten met wilde beren (de bruine beer is een Europees beschermde diersoort). Het WNF en de ngo's vroegen de minister en het parlement dan ook het aannemen van de wet te heroverwegen. Aan hun verzoek is duidelijk geen gehoor gegeven.
 
Wie het Roemeens beheerst, ik niet, kan een uitgebreid standpunt van het Roemeense WNF op deze pagina vinden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/06/2022 -
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft