Roemeense seizoensarbeiders in volle coronacrisis per vliegtuig naar Duitsland

11/04/2020
 
Ook in Roemenië ligt de economie plat en geldt de noodtoestand om het coronavirus te beteugelen. Toch gaf de Roemeense regering toestemming aan burgers om het vliegtuig te pakken naar Duitsland. Daar gaan ze de komende maanden werken als seizoensarbeider. Afgelopen donderdag vertrokken de eerste 2.000 Roemenen vanaf de luchthaven van Cluj-Napoca (foto).
 
Zoals op de foto duidelijk valt te zien, was er van social distancing geen sprake. Ook al geldt die regel net zo goed in Roemenië. Dat veel Roemenen ondanks het risico op het verkrijgen van het coronavirus op deze manier toch het vliegtuig namen, heeft alles met de financiën te maken. In Duitsland kunnen ze de komende maanden rekenen op gegarandeerd werk in de landbouw, met name bij het plukken van aardbeien en het steken van asperges. In Roemenië is het momenteel onzeker wanneer de economische bedrijvigheid wordt heropgestart en of alle ondernemingen daartoe financieel nog in staat zullen zijn.
 
De Roemenen ondergingen bij aankomst in Duitsland allemaal een medische controle en zullen strikt op hun werkplek moeten verblijven om mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mocht iemand de komende dagen toch symptomen gaan vertonen.
 
Er volgen nog de nodige vluchten naar Duitsland vanuit Roemenië. Duitsland heeft behoefte aan 80.000 seizoensarbeiders. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/04/2020 - ...