Extreemrechtse nieuwkomer in Roemeens parlement

07/12/2020
 
De parlementsverkiezingen in Roemenië die gisteren plaatsvonden, hebben verrassende resultaten opgeleverd. Nu bijna alle stemmen zijn geteld, ook die van de diaspora, lijkt de socialistische PSD de winst niet meer te kunnen ontgaan. Nog verrassender is de entree van een ultrarechtse partij in het parlement, de AUR.
 
De PSD komt uit op ongeveer 30% van de stemmen. De liberalen van PNL moeten het doen met tussen de 25 en 28%, afhankelijk van de uiteindelijke stemmen van de diaspora. USR-PLUS, een pro-Europa partij, behaalt ongeveer 15% van de stemmen. Ook de partij van de Hongaarse minderheid, UDMR, haalt de kiesdrempel. 
 
Dat de socialisten winnen, is verrassend gezien de vele corruptieschandalen uit de jaren 2017-2019 die aan de partij kleven. Kennelijk heeft de coronacrisis en de aanpak daarvan de liberale partij van premier Orban de nodige stemmen gekost. De liberalen kunnen wel door regenen, wanneer ze een coalitie vormen met USR-PLUS en de Hongaarse minderheidspartij. Dit ligt ook het meest voor de hand, maar president Klaus Iohannis zal toch ook de winnende socialisten eerst moeten betrekken bij de formatiegesprekken. 
 
En dan de AUR. De Engelstalige Roemeense media weten er zelf nog niet veel over te vertellen. De partij is pas in 2019 opgericht door George Simion en nam eerder dit jaar ook deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Romania Insider is de partij unionistisch, ultranationalistisch  en ultra-orthodox. Zelf zegt de partij dat ze zich focust op vier peilers: familie, Roemenië, geloof en vrijheid. De partij is naar eigen zeggen rechts, conservatief, patriottisch en unionistisch. Met rond 9% van de stemmen hebben de Roemeense kiezers nu dus ook ultrarechts, of het meer gangbare extreemrechts, een plek gegeven in de Roemeense democratie.  
 
Volg Romania Insider en Nine O' Clock Romania voor de definitieve einduitslag, de commentaren en de naweeën.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft